Icon
Banner
Banner

Nakupovalni vodič overlock

 

Osnove overlocka


Glavna prednost overlocka je, da lahko v eni funkciji tkanino zašijete, obšijete in hkrati tudi odreže odvečno blago. Vse to v enem koraku. Overlock lahko zelo koristno uporabite na vseh pletivih oziroma na elastičnih materialih, saj ne bo nabral ali raztegnil pletiva. Pletivo bo ostalo v taki obliki, kot ste ga ukrojili.

Seveda, overlock ne more izdelovati ravnega šiva ali gumbnic, dekorativnih šivov, saj se ga praviloma uporablja za obšivanje in sestavljanje. Osnovna naloga overlocka je sestavljanje pletiv skupaj, naprimer hlačnica, rokavi, prišivanje patentov v pasu, itd. Vse to se dela z 2-iglama in 4-sukanci. Sukanci so lahko navadni, poliesterski in se ne potrebuje kakšnega specialnega elastičnega sukaca. Vsak modern overlock ima diferencial, ki preprečuje nabiranje in obdrži elastičnost in obliko obdelovanega pletiva.

Seveda ima vask 4-nitni overlock tudi možnost entlanja (obrobljanja) s 3-mi sukanci in 1-iglo. Praviloma se tak obrobni šiv uporablja pri samem robljenju neobdelanih materialov. To pomeni, da se ena tkanina samo obrobi in s tem preprečite nadaljno "trenanje" blaga.

Večina boljših overlockov ima tudi posebno vgrajeno funkcijo roliranega šiva, ki se ga v praksi uporablja za obrobljanje in dekoracijo pri zaključevanju. Bolj jih poznamo po besedo "volanci". Lahko so nabrani, ali običajni.

Seveda pa pri priznanih znamkah strojev, kot je Janome, Texi, itd obstaja kar nekaj šivalnih tačk, kot so tačke za prišivanje elastike, za prišivanje trakov, slepega šiva, prišivanje biserov, perl, itd.

 

Zakaj bi kupili overlock, če pa imajo že šivalni stroji funkcijo overlocka?

 

Vsak dan dobimo veliko takih vprašanj in res je, da imajo že univerzalni šivalni stroji funkcijo izdelovanja overlocka. Šivalni stroji, sploh elektronski s posebno tačko za overlock in s funkcijo imitacije overlocka lahko izdelujejo kvaliteten overlock šiv. Vse lepo in prav dokler so tkanine neelastične. Pri jersey materialu oz pri elastičnem materialu (pletiva) bo vsak šivalni stroj, ne glede na cenovni razred, pletivo nehote nabral, saj nima diferenciala oziroma tak transporter, da bi šival pletivo brez nabiranja!

 

Z enim stavkom: overlock nima zamenjave in ga je nemogoče nadomestiti s šivalnim strojem!

 


Postopek nakupovanja overlock stroja

 

Ta proces ni tako zahteven, kot pri šivalnem stroju, pri katerem se morate že pred nakupom opredeliti ali boste delali aplikacije, krpanke, quilting, itd. Kadar je cena pri šivalnem stroju višja pomeni tudi, da je stroj z večimi programi, boljšo opremo in seveda tudi je posledično bolj kvaliteten.

Pri overlocku pa je pomembna samo ena stvar - kvaliteta stroja in moč motorja.

Overlock nizko cenovnega razreda (do 180€) je praviloma sestavljen iz "mehkih" materialov, ploščice v regulatorju napetosti sukancev so nekvalitetne, vzmeti v regulatorju napetosti niso dovolj močne, da bi zdržale konstantno napetost in posledično se uporabnik stalno ukvarja s pravilno napetostjo sukancev na blagu. Taki overlocku tudi nimajo opcijskih dodatnih tačk, posebno če so kupljeni v velikih trgovskih verigah, ki praviloma naredijo enkratno akcijo brez prave servisne podpore. Tak "super ugoden" nakup zna biti dokaj boleča izkušnja in uporabniku vzame vso šivalno vnemo.

 

Imamo seveda tudi drugo skrajnost, kjer priznani proizvajalci naredijo overlock stroj z vso možno avtomatiko in udobnostjo, ki pa je uporabnik pri overlocku niti ne potrebuje. Z overlockom se v veliki večini sestavlja in obroblja praktično vse vrste materiala od svile, jeansa, žameta do pletiva, celo volne. 

 

Torej, dober overlock mora imeti dobro mehansko regulacijo napetosti (to se vidi, ko se vse napetosti postavi na vrednost 3 in se testira različne materiale). Napetost mora biti vedno lepa, šiv popoln, ne glede na šivani material, moč motorja vsak 130W, da se ne obremenjuje pri debelejših materialih in priporočljivo je, da ima poreklo. Dobra, priznana znamka saj le tako tudi po 20-ih letih uporabe je garantiran rezervni del.Overlock stroji

 

V kolikor delate dosti s pletivi, torej jerseyi je nakup overlock stroja nujno potreben saj nobeden šivalni stroj ne zna obdelati elastične tkanine na tak način kot zna to le overlock. Vaši izdelki bodo z overlockom izgledali profesionalno in tudi olajšalo vam bo delo pri vaših šivalnih projektih.

 


3,4,5-nitni overlocki

Na tržišču obstaja kar nekaj različnih modelov overlocka. Včasih so seveda obstajali tudi 3-nitni overlocki, ki so se uporabljali predvsem za robljenje tkanin. Danes so proizvajalci združili take overlocke v 4-nitne, ki opravljajo tudi funkcijo 3-nitnega overlocka.

Zakaj ne delajo 5-nitnih in s tem bi bile združeni vsi overlocki v en stroj?

5-nitni overlocki imajo 5 sukancev in 2 igli. Vendar sta igli pri 5-nitnem postavljeni v drugačen položaj kot na primer pri 4-nitnem in so praviloma namenjeni za robljenje in sestavljanje specialnim materialov. 5-nitni overlock ima širši šiv (8-10 mm) in poleg robilnega šiva naredi izven šiva dodaten varnostni šiv, da utrdi sestavljeno tkanino.

 

Najbolj splošen overlock, ki obdeluje vse materiale (svila, jeans, jersey, bombaž, itd) in hkrati ugodi vsem željam uporabnika je 4-nitni, 2-igelni overlock stroj. Z njim lahko robite (3-nitni ozki robilni šiv in 3-nitni široki robilni šiv), sestavljate in robite hkrati (4-nitni sestavljalni šiv), 2-nitni šiv za šivanje dekoracij. Tisti bolj napredni overlocki (Janome, Texi) imajo tudi vgrajeno funkcijo roliranega robu (volanci), ki se uporabljajo kot zaključni, dekorativni šiv na tankih in tudi na pleteninah. 


Kupujem nov overlock stroj in kaj pomeni - diferencial?

Overlocki, skoraj vsi na tržišču, so opremljeni z diferencialnim transportom. Regulacijski gumb diferenciala se nahaja navadno pod regulacijskim gumbom za nastavitev dolžine vboda (šiva). Diferencial ima možnost regulacije od 0,5 do 2,2 pomika. Kaj to pomeni?

Overlock ima 2 transportnerja (tisti kovinski zobci, ki pomikajo material naprej, ko stroj šiva). Eden je spredaj, eden zadaj in v kolikor je vrednost diferenciala 1,0 pomeni, da se oba pomikata istočasno. To nastavitev se uporablja pri neelastičnih tkaninah (jeans, žamet, bombaž, svila).

 

Ko pa želite obrobljati pletiva (jersey) pa se nastavi vrednost diferenciala na 1,3 do 1,5. Sprednji transporter bo pomikal obdelovano tkanino hitreje kot zadnji in s tem preprečeval nabiranje tkanine (pletiva).

Ko se nastavi vrednost diferenciala na 2,0 bo sprednji transporter pomikal tkanino 2xhitreje kot zadnji transporter in tako lahko dobite tudi specialen efekt nabiranja vaše tkanine.

Je pa res, da se danes elastične tkanine elastične že v vse smeri. V takem primeru pa nastavite diferencial na vrednost 0,6 - 0,8 in s tem preprečujete nabiranje tkanine. Pri tej nastavitvi se bo zadnji transporter pomikal hitreje kot sprednji in učinek je obraten. SLIKA


Kakšen sukanec naj uporabim na overlock stroju?

Naše priporočilo je, da se uporablja običajen poliestrski sukanec v debelini 100-120. Torej v enaki kvaliteti kot se uporablja na šivalnih strojih. Seveda je pri overlock stroji bolj priporočljiva uporaba sukanca večjega navitja (5.000m). Običajno pa se uporablja sukanec 1.000m (manjše navitje).

 

 

Vdevanje sukancev pri overlock stroju?

 

Pri overlock stroju ni potrebno navijati sukanec na vretena kot pri šivalnem stroju. Overlock stroj ima 2 igli in 2 spodnja lovilca. Sukanec na igli se vdane na podoben način kot pri šivalnem stroju, torej zgoraj na iglah, na spodnjem delu pa overlock uporablja lovilca in ne špulčka kot to uporablja šivalni stroj. Enako se vdane tudi na spodnjih lovilcih (običajno imajo overlock stroji narisano shemo vdevanja sukancev). 

 

Vsak nov overlock stroj ima sukance že serijsko napeljane. Seveda pa je potrebno namestiti vaše nove sukance na overlock stroj. Najenostavneje in najhitreje se naredi tako, da nove sukance namestite na pripadajoče nosilce sukancev, jih zvežete z obstoječimi (preverite, da je vozliček dovolj trdno zavezan, da ne bi prišlo do strganja med napeljavo sukanca) že napeljanimi sukanci ter jih vlečete enega za drugim skozi overlock stroj. Ko so tako vsi sukanci napeljani se naredi manjši test na testno krpico in če overlock stroj lepo veže in plete je stroj pravilno vdet in lahko pričnete z robljenjem.

 

Seveda se pa lahko naredi, da med šivanjem pride to strganja sukanca. Če se zgodi na eni od dveh šivalnih igel ne bo predstavljalo nobenega večjega problema. Če pa se sukanec strga na enem od spodnjih lovilcev, pa vzemite pinceto in napeljite sukanec po shemi, kot kaže slika na stroji. Torej, če odprete desni pokrov stroja je običajno priložena "shema vdevanja sukancev".

 

 

Napetost sukanca pri overlock šivu

 

Običajno imajo boljši overlock stroji zelo stabilno napetost sukancev, ki je nastavljena na neko običajno debelino sukanca. Pri Janome strojih je ta vrednost na št. 3. To pomeni, da ko so vse napetosti postavljene na vrednost 3, bo šiv na običajni tkanini lepo napet in videz bo lep.

Napetost sukanca je ena izmed najpomembnejših komponent, če ne celo najpomembnejša pri vsakem overlock stroju. Bodite zelo pozorni pred nakupom novega overlock stroja na ta faktor. Predlagamo, da se overlock stroj preizkusi na različne sestave materiala (svila, jeans, bombaž, pletivo) in pogleda, če bi morala biti kakšna korekcija napetosti. Janome overlock stroji so znani po odlični napetosti sukanca na blagu ne da bi veliko nastavljali vrednost napetosti.

 

Zelo pomembno!!!

Ena najosnovnejših napak uporabnika je, da čeprav je vrednost napetosti sukancev na 3 (torej, običajna tovarniška nastavitev napetosti), še vedno šiv ne izgleda lepo na tkanini. Zelo pomembno je, da uporabnik preveri ali je sukanec "v napetosti", se pravi med dvema ploščkoma. To se lahko preveri tudi tako, da spustite šivalno tačko v spodnji položaj in preizkusite napetost sukanca, da narahlo vlečete sukanec skozi napetost. Če sukanec leži med dvema ploščkoma oziroma je v napetosti potem bo sukanec malo zaviral oziroma rečemo, da je v napetosti in to je pravilno.

 

 

Za lažje razumevanje napetosti, naprimer overlock stroj Janome 744D:

 

- oranžna napetost velja za prvo iglo

- modra napetost velja za drugo iglo

- roza napetost velja za zgornji lovilec (desni)

- zelena napetost velja za spodnji (levi) lovilec

 

 

Osnovni tipi overlock šiva

 

3-nitni ozki šiv (4 mm)

Ta ozki šiv, navadno v širini 4 mm se uporablja za obšivanje ene tkanine. Lahko se uporabi šiv kot za dekoracijo (halanka sukanec na lovilcih) ali pa zgolj samo, da se tkanina oziroma pletivo obrobi (preprečevanje nadaljnega trenanja).

 

3-nitni široki šiv (6 mm)

Ta široki šiv, navadno v širini 6 mm se uporablja za obšivanje ene tkanine, predvsem bolj grobe (naprimer brisače, platna, itd.). Tudi tukaj se lahko se šiv kot za dekoracijo (halanka sukanec na lovilcih) ali pa zgolj samo, da se tkanina oziroma pletivo obrobi (preprečevanje nadaljnega trenanja).

 

3-nitni ozki rolirani šiv (1,5 mm)

Ta šiv velja od nekdaj za najbolj popularnega saj obogati vsako tkanino s svojim lepim izgledom. Šiv je rolirani, kar pomeni, da je zvit na notranjo stran tkanine in hkrati je zelo gost. Idealen za obrobljanje lahkih tkanin (svila, šifon, itd.) ali pa pletiv (volanci).

 

4-nitni šiv

V enem koraku overlock stroj tkanino obreže, obšije in zašije. Vse to naredi overlock stroj z vsemi 4-sukanci. Običajno ta šiv uporabljamo za sestavljanje pletiva, tkanin,..saj stroj naredi vse v enem koraku.

 

 

 

 VAŠA KOŠARICA
Šivalna tehnika
Šivalna tehnika
DOSTAVA:  0,00 €
Šivalna tehnika
DDV (22%):  0,00 €
Šivalna tehnika
ZA PLAČILO:  0,00 €
Šivalna tehnika
PREGLEJ KOŠARICO
Banner
Banner